Jak poznat kvalitu

Chcete se naučit rozeznávat kvalitní boty od těch nekvalitních ? Chcete umět odlišit mistrovská díla od běžné produkce ? Poznávat pravou hodnotu  ?

Pak čtěte následující úvahy na téma „kvalita“, které Vám mohou pomoci najít tu správnou cestu.

image

Abychom mohli dobře poznávat kvalitu musíme v první řadě získat o zkoumaném předmětu (např. o botách) co nejvíce informací. K tomu je třeba využít všech dostupných zdrojů. Nejlepší jsou naše vlastní smysly, hlavně zrak, hmat a čich.

Zkoumejte předměty velmi pomalu a podrobně protože jedině tak si můžete postupně začít všímat drobných detailů. Nezkušené oko nerozezná kvalitu na první pohled. Je třeba porovnávat a učit se.

Brzy si začnete všímat rozdílů, nepřesností a vad, ale jenom dívat se bohužel nestačí. Důležité jsou informace o způsobu výroby. Čím detailnější představu o tom jak se zkoumaný předmět vyrábí budete mít tím lépe dokážete posoudit dobře nebo špatně provedenou práci a tím i její kvalitu.

 

image

Pojem „kvalita“, kterým hodnotíme zkoumané předměty (např. boty) v sobě zahrnuje několik složek. Kromě úrovně řemeslného zpracování je to také trvanlivost a odolnost neboli životnost. Ta je jistě hodně důležitá hlavně z ekonomického hlediska, ale právě zde začíná být velmi důležitá subjektivní složka kvality a tou je estetická vyváženost předmětu.

Je totiž celkem snadné výrobek předimenzovat tak aby vydržel opravdu hodně dlouho, ale vždy je to na úkor vzhledu a účelnosti. Například hodně silný a pevný materiál je také hodně těžký a neohebný a podobně. Všímejte si jak dobře nebo špatně jsou předměty okolo Vás vyváženy po této stránce a jednoho dne poznáte, že držíte v rukou mistrovské dílo.

 

image

Pokud budete podrobně studovat nějaký výrobní postup (např. šití bot) jistě si všimnete toho, že kvalitní práce (to znamená přesná, pečlivá, rovná, čistá, bezchybná a podobně) vyžaduje svůj čas. Obecně se dá říci, že čím více času věnuje tvůrce svému dílu, tím lepšího (kvalitnějšího) výsledku dosáhne. A na opravdu kvalitním výrobku je také tento čas vidět.

Snad ani nemusím dodávat, že čas jsou peníze. Bohužel ale neplatí pravidlo, že to nejdražší je zároveň také nejkvalitnější. Proto si všímejte i jiných rozdílů mezi levnými a dražšími výrobky než jen ceny.

 

image

 

V současné době není téměř žádný problém najít informace o tom jak se co vyrábí (např. boty). Hlavně internet je plný velmi podrobných návodů. A přesto je k dostání tak málo kvalitních výrobků.

Ono totiž nestačí jen vědět jak na to, úplně nejdůležitější je totiž praxe a ta musí být velmi dlouhá. Jedině častým a dlouhodobým opakováním se řemeslníkova práce stane přesnou a bezchybnou. Pozorujete-li při práci nějakého mistra, máte pocit, že činnost kterou vykonává je velmi snadná a že jí lehce zvládnete i Vy. Když to však zkusíte náhle zjistíte že je nemožné ho napodobit.

Zkušenosti a dovednosti získané letitou praxí mají velkou hodnotu a ta musí být náležitě oceněna.

Radek Zachariáš

Líbil se Vám můj příspěvek? Sdílejte ho:
Čtěte další příspěvky na téma: